Meer mensen krijgen veteranenziekte

Erik Oosterhof/ juli 24, 2017/ Net binnen, Veiligheid

Het aantal mensen dat de veteranenziekte heeft gekregen is de laatste zes jaar geleidelijk toegenomen. Een duidelijke oorzaak is er niet, zegt het RIVM in een rapport. De veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie.

In 2016 was er een recordaantal mensen met de veteranenziekte in Nederland: 324, twintig van hen zijn overleden. In de twee jaar ervoor waren er 273 en 214 mensen die ziek werden. In beide jaren stierven dertien mensen aan de gevolgen van de ziekte.

De legionella-bacterie ontwikkelt zich het best in warm, stilstaand water. Als dat water verneveld wordt, bijvoorbeeld bij fonteinen of tuinsproeiers, kunnen mensen besmet raken. De bacterie wordt dan ingeademd en komt in de longen terecht. Daar kan de bacterie een longontsteking veroorzaken, ook wel bekend als de veteranenziekte. Dat kan dodelijk zijn. Van het drinken van besmet water kunnen mensen niet ziek worden.

Nat en warm

In totaal, inclusief Nederlanders die in het buitenland besmet raakten, werden in 2016 464 ziek van de legionella-bacterie. In 2010 was het totaal zieken met 473 iets hoger, maar toen waren er meer Nederlanders die in het buitenland de bacterie opliepen.

Voor 2010 was er een aanwijsbare oorzaak voor het hoge aantal gevallen van de veteranenziekte. De zomer was nat en warm, wat ideale omstandigheden zijn voor de legionella-bacterie.

Lees verder op nos.nl

Share this Post