Investeren in zonnepanelen langer aantrekkelijk maar onzekerheid na 2023 blijft

Erik Oosterhof/ juli 24, 2017/ Actualiteiten, Net binnen

EINDHOVEN – Eigenaren van zonnepanelen kunnen opgelucht ademhalen. Ze krijgen in ieder geval tot 2023 de gunstige tarieven voor stroom die ze niet zelf gebruiken maar aan het net van hun energiebedrijf leveren. Maar critici pleiten voor een oplossing die langer zekerheid biedt.

Michel Theeuwen 15-07-17, 03:00 Laatste update: 15:17
9
Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen, zo lijkt het. Zij krijgen tot 2023 de volledige vergoeding voor stroom die ze zelf niet gebruiken maar terugleveren aan energiebedrijven. Minister Kamp heeft besloten dat de regeling voor dit zogeheten salderen nog zeker enkele jaren blijft bestaan. Maar energiecoöperatie Morgen Groene Energie uit Nuenen en de Eindhovense vereniging 040energie willen een regeling die meer zekerheid op lange termijn biedt voor woningeigenaren die in zonnepanelen willen investeren.

Na enkele jaren discussie maakte Kamp zijn besluit deze week bekend. Daardoor krijgen de eigenaren van zonnepanelen tot 2023 gewoon 22 cent per kilowatt die ze leveren aan de energiebedrijven (saldering). Dat zou anders teruggevallen zijn naar 4 cent, zegt Ernst van der Leij, voorzitter van Morgen Groene Energie. Daarmee zouden investeringen in zonnepanelen in gevaar komen omdat de terugverdientijd veel en veel langer wordt dan de zeven jaar die nu gehanteerd wordt. Vooral wie zijn panelen net gelegd heeft, kan dus opgelucht ademhalen: met de opbrengst zit het voorlopig wel goed.

Salderingsgarantie
Van der Leij maakt zich echter zorgen over de huiseigenaren die nog moeten kiezen voor zonne-energie. ,,Zij weten niet waar ze aan toe zijn, de onzekerheid blijft. Daarom zijn wij niet onverdeeld blij met het besluit van Kamp”, aldus de Nuenenaar. Zijn collega Marnix Vlot van 040energie deelt die zorgen. ,,Er wordt weinig rekening gehouden met de gevoelens van onzekerheid bij mensen. Daardoor ondergraaft de minister de eigen doelstelling, het leggen van meer zonnepanelen.” Beide pleiten voor een regeling die particulieren meer zekerheid biedt, bijvoorbeeld door een salderingsgarantie van tien tot vijftien jaar. Wat er na 2023 gebeurt, is nog niet zeker.

De woningcorporaties ‘Thuis en Woonbedrijf zijn wel tevreden met de regeling. Zij bieden huurders de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen waarbij die gegarandeerd voordeel hebben. Dat wordt mede betaald door de saldering. Als de regeling gesneuveld zou zijn, hadden de verhuurders het geld op een andere manier moeten bijleggen. ,,Het besluit laat toch zien dat de minister de plaatsing van zonnepanelen serieus neemt”, aldus een woordvoerster. Inmiddels hebben zich 658 huurders uit de aangeschreven buurten gemeld voor zonnepanelen en op 202 daken zijn ze ook al gelegd.

Lars Overhaus, ‘klant’ van 040energie bij de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, liet deze week twaalf panelen installeren. Hij meent dat minister Kamp met zijn eerdere plan om de saldering te schrappen een ‘beperkte betrokkenheid met het milieu’ aan de dag legt. ,,Zeker als je dat vergelijkt met Duitsland. Daar is de overheid zó stimulerend.” Verder vindt hij de verlaging van de energielasten erg belangrijk. Met de nieuwe regeling van Kamp zit Overhaus dus wel weer vijf jaar goed.

Bron: Eindhovens Dagblad

Share this Post