Verplicht verwarmen en koken zonder gas: Dit is wat je moet weten
Als het aan de overheid ligt, is in 2050 geen enkele Nederlandse woning meer aangesloten op het gasnet. De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland. We moeten over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken.
“We hebben 33 jaar om gas uit huizen te krijgen. Dat klinkt lang, maar het is niet bepaald iets wat je binnen een jaar kunt doen. We hebben die tijd hard nodig.” Dat stelt Susanne van Suylekom van klimaatbureau Stichting Hier, initiatiefnemer van hierverwarmt.nl, over aardgasvrij wonen.
Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken laat het er niet bij zitten. Vorige week nog voerde hij een wetswijziging door die het begin van het einde inluidt voor aardgas: in nieuwbouwwoningen is een gasaansluiting niet langer verplicht.
Van Suylekom: “Op dit moment zijn al 31 gemeenten bezig met het onderzoeken van toekomstscenario’s en het inventariseren van behoeften van bewoners. Er zijn namelijk veel verschillende alternatieven voor aardgas, maar niet alles past even goed bij een bepaald type huis of huishouden.”
Daarbij ligt het niet alleen in handen van de gemeente en de netbeheerder: huizenbezitters zullen ook voor een deel van de maatregelen zorg moeten dragen, aldus Van Suylekom. “Denk maar aan de aanleg van een warmtepomp in je huis, of betere isolatie.”